esmaspäev, 3. august 2015

Sõna "vähemalt" kasutamine...

Olen juba mitu aega selle peale mõelnud, et mind häirib sõna "vähemalt" kasutamine. Enamasti kasutatakse seda sõna artiklite juures, kus räägitakse mingisugustest õnnetustest ja siis on seal kirjas, et viga või surma sai vähemalt nii ja nii palju inimesi.

Minu jaoks tundub see olevat selline paras iroonitsemise koht - tahetaks justkui rõhutada seda, et tegemist on minimaalse inimeste hulgaga, kes surma-viga said, nagu oleks tegemist mingi alumise piiriga, mis peab ületatud olema, muidu pole asi ikka päris see. Ma saan muidugi aru, et sellise sõna kasutamine näitab, et mitu inimest on konkreetsel hetkel teadaolevalt viga-surma saanud, arvestades, et see arv võib kasvada, aga sõna "vähemalt" kasutamine on minu arvates kohatu. Minu jaoks annab see sõna kogu infole sellise valguse, et tahetaks, et neid vigastatuid-surnuid oleks rohkem, sest tegemist on ju sõnaga "vähemalt" - ehk siis, "tulemus" peaks justkui "parem" olema!

Mõistan väga selgesti, et see on suuresti tühja koha pealt tekitatud "probleem", aga ma ei saa sinna midagi parata, et mind selline sõnakasutus häirib ja et ma kuidagi ei saa seesugusest sõnakasutusest rahulikult mööda vaadata.

Kommentaare ei ole: