neljapäev, 2. aprill 2015

Balletimuusikast

Klassikaline muusika on minu ellu tulnud peamiselt balleti kaudu - nii avastasin näiteks Sibeliuse. Ja kuna ma täna juba klassika lainele sattusin, siis mõtlesin üles tähendada ka minu jaoks olulised balletimaailma muusikateosed.

Kõige olulisem, kõige rohkem minuga kõnelenud balletimuusika üldse on olnud "Cassandra'l", balletil, mida Estonia's tantsiti kuskil 12 aastat tagasi. Selle balletimuusika autor, Marco Schiavoni, ise on öelnud, et tema arvates peaks see muusika jääma ette kantavaks vaid teatrisaalis, koos tantsu ja orkestriga, nii pole seda ka kuskilt plaadilt võimalik saada. Küll aga leidsin Youtube'ist ühe video, kust saab vähemalt veidigi aimu sellest, millega tegemist:


Léo Délibes tuli minuni "Coppélia" kaudu, "Cassandra'ga" enam-vähem samal ajal. Kuigi algul plaanisin siia panna vaid ühe valsi sellest balletist, siis kuulamise peale leidsin, et orkestri täiskoosseisuga kõlab see asi ikka nii, nagu kõlama peab, see üksik pala oma piiratud pillivalikuga jäi minu arvates nõrgaks.


Joby Talbot, "Winter's Tale", mis jõudis minuni Prantsusmaal, asjaolude kokkulangemise tõttu. Ja nime panin endale kõrva taha, et hoida silma peal, sest esmakohtumine oli paljulubav:


Ja kuigi olen aeg-ajalt ikka käinud ka ooperi kuulamist katsetamas, siis saan enamasti ikka aru, et ma olen balletimuusikaga ära hellitatud, sest ma olen aegade jooksul nii palju ilusat muusikat balletietenduste ajal kuulnud ja lisaks on balletimuusikas rütm, mis minu jaoks on üks väga oluline komponent muusika juures. 

Kommentaare ei ole: