neljapäev, 25. veebruar 2016

Kas kenasid poisse ka oli?

Just sellise küsimuse esitas mulle üks mu sõber, ühe järjekordse meestest kubiseva nädalavahetuse järel. Suunitlusega, et kas siis silmarõõmu ka pakuti. Esimese hooga ei tulnud mulle küll meelde, et oleks pakutud kaunist loodust nautida ja nõnda siis pidin hakkama mälusopis sobrama. Tegin siis väikese tagasivaate ja leidsin, et mida polnud, seda polnud. Mitte, et mul oleks selle kõige jaoks aega ja energiat jagunud, aga silma oleks ju ikka võinud hakkata. Jah, oli kenasid noori poisse küll, aga ma nii noori poisse tõesti ei vaata ja nad olid lihtsalt kenad, ei midagi erilist.

Miks ma sellest kõigest üldse kirjutama hakkasin? Eks ikka seepärast, et vaatasin eilse presidendivastuvõtu pilte ja päris piinlik oli seal poseerivaid meesterahvaid vaadata. Ilmselt on viga suuresti minu silmades, aga päris mitmel korral pani ikka suuresti ohkama see, kuivõrd kentsakas võib üks meesolevus välja näha ainuüksi seetõttu, et ta seista ei oska. See peaks ju ometi olema nii loomulik asi, aga ei tundu seda olevat teps mitte, sest kui neid kummaliselt seisvaid meesolevusi koguneb terve galerii peale ikka kümneid ja kümneid, siis peab see olema miski üldine suundumus.

Jah, eks ma saan aru, et minu peamine probleem on siiski selles, et ma olen näinud täiuslikku meest täiuslikult seismas. Rohkem, ma arvan, polegi vaja midagi lisada. Eks ma saan aru, et see on täiuslikkus minu jaoks, aga mis teha, eks see ole südamega vaadatud ja südamega nähtud. Ja nii ongi kõik teised vaated ka selle järgi kohandunud.

Selleks, et pilk ometigi leevendust saaks, on vaid vaja üks kohutav galerii asendada ühe lihtsalt väga hea pildiga - lihtne, loomulik, korrektne mees, sõbraliku ja avala olekuga. Jah, ja riie teeb mehe, miskit pole teha. Aga isegi kohutava riidega võib mees hästi seista - on nähtud, on kogetud ja sel juhul häiris riie, mitte see, kuidas mees seisis.

Aga, minnes tagasi selle galerii juurde, siis ma sain aru, et mu latt on praegu ikka meeletult kõrgel, sest kogu selles presidendivastuvõtu galeriis leidus vaid üks mees, kelle võiksin kenade poiste hulka liigitada.

Tegelen suurel määral enesepettusega, ma tean, aga kui mu käest praegu küsida, et milline peaks üks kena mees olema, siis on mul olemas sellele küsimusele vaid üks vastus, vaid üks pilt mu silme ees. Ja ega see välimus siis ainult, ikka sisu ka, ikka sisu ka...

Ahjaa, ja see kiiks on mul ju ikka olnud, et minu jaoks on meesolevuse puhul eriti oluline, lisaks sellele, kuidas ta seisab, ka see, kuidas ta käib ja liigub. Lihtsalt, tean, kuidas ma tahan, et oleks ja mis minu jaoks võluv on.

Kommentaare ei ole: