laupäev, 31. juuli 2010

Keelekentsakused

Otsisin siin ühe inimese kontaktandmeid ja siis leidsin, et tema kena ametinimetus on "erakliendi müügijuht". Kuigi see on ilmselt väga lihtne ja selge väljend, millest kõik aru saavad, tekkis minul küsimus, et kas see on inimene, kes juhib eraklientide müümist?

Selle peale tuleb mulle meelde eesti keele üks suurepärasemaid termineid üldse - tuulegeneraator. Minu jaoks tähendab selline sõna, et see on seade, mis tuult genereerib. Tuulegeneraatorite eksperdid ütlevadki siinkohal, et jah, kui tuul liiga tugev on, siis peab generaator tuult tekitama, ehkki tegelikult tähendab see tuulele vastutöötamist. Ja kui tiivikud käivad, siis lisaks sellele tuulele, mis neid ringi ajab, tekitavad nad ju ise ka tuult.

Selle peale tuleb mulle meelde üks tarkusetera - kui juhtud jääma mootorita jahiga tuulevaikse ilma kätte, siis kõige efektiivsem edasiliikumise viis on jahi kõigutamine, mille tulemusena tekib purje ümber tuul, mis jahti edasi viib. Alternatiivsed variandid on aerutamine ja, kui jahi vöör seda vähegi võimaldab, vöörist väljakummardudes ujumine.

Veel leidsin ennast mõtlemas ühe teise keelekentsakuse peale - üksik saar. Kas see siis tähendab, et saar on üksik? Või saab saar üksikuks seepärast, et inimene seal peal üksik on?

Leidsin veel ühe kentsaka lause: "Teoorias olen ma tugev." Kas see tähendab seda, et inimesel on teooria hästi käpas või siis hoopis seda, et inimene on tugev, teoreetiliselt.

Kommentaare ei ole: