esmaspäev, 23. juuli 2007

Kadrioru pargi sünnipäev

Kadrioru Pargil on tore traditsioon lapsed endale pargi sünnipäeval külla kutsuda. Seekordne sünnipäevapidu mõnusal päikeselisel pühapäeval tutvustas Kadrioru pargi veekogusid.

Enne ekskursioonile asumist tervitas kõiki kättpidi Peeter Paadipuu, aga kuna tal oli käsi kipsis, siis tegin talle kogemata oma tavalise terekäega veidi haiget ja nii pidin talle veel haigele käele õrnalt tere andma, kuna aga terve käega saime siis "tugevasti" tervitada.

Lastele tehti väike ekskursioon pargi esiosas olevate purskkaevude ja Luigetiigi ümbruses, andes lastele võimaluse nii kaasa mõelda, kui ka nt tiigist "kala" või aardeid püüda. Ühes aardekirstus olid laste rõõmuks kommid, mille paberitest pärast nutikalt paberiussi kasvatati.

Ka minu jaoks oli põnevaid avastusi - nt et praeguse KuMu külje all olid vanasti sügavad tiigid, kus hoiti purskkaevude jaoks vajalikku vett. Samuti sain teada, et Eduard Vilde majamuuseum asub Kastellaanimajas ja et olen teadmatult sealt pikki aastaid mööda jalutanud.

Ringreisi viimaseks kontrollpunktiks enne Lastepargi juurde suundumist oligi Kastellaanimajast peidetud salakirjade otsimine. Lapsed kadusid majja pooleks tunniks ega saanud majast enne välja, kui järgmise satsi lapsed kohale jõudsid. Kõigi näppude vahel olid paberlaevad, mis väljendasid laevade ja purjekate erinevaid kujusid.

Ja nii jõutigi Lastepargi juurde. Enne selle pargiosa avamist esinesid veel klounid ja lõbustasid lapsi, et aega ametliku avamishetkeni mõnusasti mööda saata.

Lastepargi avamise puhul oli aga nii palju rahvast kogunenud, et kui väravad lahti tehti, täitus väike maa-ala kiiresti tunglevate lastega ja me leidsime, et läheks ja jalutaks veel veidi mujal ringi. Aga enne jõudis minu silma ette veel üks mälestuspilt suvisest spordilaagrist - mänguväljakul oli sellise lõhnaga matid, mida viimati nägin (ja mille lõhna tundsin) Särevere spordilaagris.

Peale jalutamist lilleaias leidsime ennast ootamatult Kadrioru Kunstimuuseumi seest ja loomulikult ei pääsenud me sealt välja enne, kui oli kogu ekspositsioon üle vaadatud. Päris huvitav oli vaadata, milliseid meistriteoseid valmistati juba ammustel aegadel ja milline nägi nt Tallinna välja 18.-19. sajandil. Samuti oli huvitav vaadata, millised nägid välja Venemaa valitsejad - Peeter I ja Katariina II kasvõi. Mina polnud Kadrioru Kunstimuuseumis ammu käinud ja nii oli see mõnus mäluvärskendus.

Pärast muuseumi külastust saime natuke ka lastepargis veel lõbutseda, Jätsiabist jäätist osta - kuna ootamatult palju oli sel päeval pargis rahvast, siis ümberkaudsed jäätisemüüjad olid oma varud juba täielikult ammendanud ja siis oli ainult hea meel selle üle, et keegi tuleb sellist mõnusat kosutust pakkuma.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et oli igati kordaläinud sünnipäev, mis pakkus nii uusi teadmisi, kui ka vanade teadmise meeldetuletamist.

Kommentaare ei ole: