teisipäev, 7. juuli 2020

Loodus on alati avatud!

See lugu sai alguse sellest, kui selgus, et mul on vaja ühel nädalavahetusel, just jaanieelsel nädalavahetusel, Tartusse minna. Ja kui juba Tartusse minek kavva kirjutati, siis oli ju vaja sinna ümber kavandada ka teisi Lõuna-Eesti paiknevaid sihtkohti ja külastusi. Nõnda see graafik siis kokku saigi ja üsna loomulikult sisaldas see ka maale sugulastele küllaminekut.

Ja kuna selles ringis on ka keegi, kes heal meelel pilte teeb, siis loomulikult tuli ette võtta ka retki siia ja sinna. Ja üheks retkeks pidi olema ka päikesetõus rabas - sest ometi olime seda ju ühel aprillihommikul teinud, ega seegi kord saanud kehvem olla.


Kui siis aga SEE päev, jaanipäev, millele järgneva päeva hommikut selleks tõusuretkeks kavandasime, kätte jõudis, tekkis korraga mõte, et mis sinna rappa kell kaks öösel ikka minema hakata, kui on võimalik juba õhtul kohale minna, öö rabas veeta ja nõnda siis päikesetõusu tervitada.


Mõeldud-tehtud! Ja nõnda me 23.23 rabaserva jõudsimegi. Hakkas juba hämarduma (pimedaks ei läinud sel jaanipäevalähedasel ööl üldsegi mitte) ja nõnda me läbi metsa siis müttasimegi, veidi eksimist tuli ette ja natuke tagasiminekut ja õige raja kätteleidmist ja siis täpselt kaardilugemist, et ikka leiaks üles selle tarviliku tee. Aga seiklesime, mis me seiklesime, lõpuks ikka jõudsime rappa ka.


Ja veetsime imelised tunnid seal, sest sääski, meie õnneks, suurt polnud. Ja ilm oli suhteliselt soe ja mõnus, toimetamist oli nii palju, et vaid korraks sai pikali heidetud. Ja udukatlad keesid terve öö ning õnne oli meil nii palju, et udu, mis vahepeal veidi liiga tihedaks tikkus, jäi ikka piisavalt õrnaks ja ahvatlevaks, et sai imelisi ülesvõtteidki teha...



Nõnda see aeg siis kiiresti käest kaduski ja hommikune päikesetõus tõi meile rappa seltsilisegi - veel üks fotokaameraga tegelane oli rappa kohale jõudnud. Ja kui me 6.06 rabast välja jõudsime, siis oli minu suurim tõdemus sellest ööst, et tore on see, et loodus on alati avatud. Võid minna kasvõi keset ööd ja ta on olemas. Ei ole kette ega riive ega lahtiolekukellaaegu (nagu mõnel pool kipub nende asjadega olema).


Kommentaare ei ole: