esmaspäev, 24. september 2007

Suur Paunvere Väljanäitus

Paunvere 10. juubelit tähistanud väljanäitus leidis aset oma tavalises asupaigas - loomulikult Palamusel. Rahvast oli kokku tulnud maalt ja linnast, kes kaupa pakkuma, kes teiste poolt pakutavat kaupa endale soetama. Rahvast oli kokku kogunenud sedavõrd palju, et suure näituseplatsi asustasid nad tihedasti ära - vaevu mahtus kauplemistelkide vahel uudistavatest inimestest mööda.

Selline võiks siis olla kirjeldus Paunvere väljanäitusest, mis oli minu jaoks esmakordne. Erinevad valdkonnad oli Palamuse peale laiali jagatud - nii olid eraldi platsid nunnunäituse, istikute, loomade-lindude jaoks. Tänavate ääres leidis üksteise kõrvalt pikast reast käsitöö ja muu pudukauba pakkujaid. Rahvast oli tõeliselt palju kokku kogunenud ja massid voorisid edasi-tagasi ning enamusel olid ka suured ostud näpu otsas.

Minu panus ostmise osas jäi peaaegu olematuks - kui pika päeva peale ikka tekib vajadus ka söögi järele, siis supivõistlusel pakutud viie erineva supi maitsmisega sai kõhu juba päris täis. Tegelikult osales võistlusel küll kuus erinevat supikeetjat, kuid hapukapsapüreesupp, kuna ma suurem asi hapukapsa sõber pole, sai järgi proovitud vaid lusikatäie põhjal. Kesk-Eesti parimaks supiks valiti Imavere Trahtri "Jaanalinnusupp", mis meenutas veidi seljankat. Mulle meeldis enim Olustvere Teenindus- ja Majanduskooli "Maamehe kõhutäis", mis oli mõnusalt rammus ja samas ka vürtsikas (tundub, et siin läksid nüüd küll kõik faktid segamini - uudistest loen, et parimaks tunnistati hoopis hapukapsapüreesupp ja et minu lemmikut pakkus hoopis Kehtna Majandus- ja Tehnoloogiakool). Üldiselt oli supivalmistajad asja tõsiselt võtnud ja supid olid tõeliselt maitsvad. Analoogse ürituse käigus on nt Lõuna-Eesti parimaks supiks valitud Nõiariigi "Nõgesesupp" ja Põhja-Eestis Õnnela Külalistemaja "Seenelise unistus".

Nunnu konkursile kahjuks ei jõudnud, sest kuidagi juhtus sedasi, et näitusväljaku pool samme seada ei õnnestunud, küll aga andis nunnudest aimu autasustamine, kus nt kartulikategoorias oli võtja kaaluks 1,1 kilo - kujutage nüüd ette olukorda, kus te lähete poodi ja ütlete, et palun mulle üks kilo kartulit ja selle peale ulatatakse teile täpselt üks kartul!

Kuna ükski väljanäitus ilma korraliku tantsu ja trallita käi, siis võis Palamuse vahel erinevates esinemiskohtades näha nii kohalikke rahva-, line- ja muude tantsustiilide tantsijaid kui ka nt TÜ puhkpilliorkestrit "Popsid", kellega mul õnnestus esimest korda kokku puutuda eelmisel aastal Eesti Kooriühingu aastakontserdil. "Popsid" jätsid siis ja jätsid ka nüüd väga vahva mulje oma rohelistel tunkedes ja väga toreda repertuaariga.

Kui sai tantsitud ja lauldud, natuke ringi vaadatud, oligi pidu läbi ja mis kõige hullem - vahepealse vihmasaju peale olid jalanõud täiesti mudastunud, kuid ka selle peale oli mõeldud - üks saunatarvete müügiga tegelev firma sattus just oma tünnist sooja vett välja laskma, kui neist mööda astusime, ja nii said ka jalanõud kohe sooja veega üle pestud ja suuremast sodist puhtaks kasitud.

Kokkuvõtvalt oli Suur Paunvere Väljanäitus igati vahva üritus, mille külastamiseks tuleb aga varuda kannatlikkust ja rahulikku meelt, et suures rahvasummas mitte närvi kaotada!

Kommentaare ei ole: