esmaspäev, 3. september 2007

Rännak lapsepõlve

Kui naelutatult seisavad lapsed teleri ees - pildikastis toimetavad aktiivselt multifilmitegelased. Samas ehivad Rahvusraamatukogu fuajee seinu joonistused, millelt tunned ära nii mõnegi tegelase, kes on lapsepõlveteel saatjaks olnud.

Niisugune võiks olla olukirjeldus "Tšehhi illustraatorite võlumaailm lastele" näituse avamiselt. Mõnusalt sooja tunde tekitavad maksikoer Fik, Rumcajs, mutt oma värvikate tegemistega ning jänesed Bob ja Bobek. Uuteks avastusteks on Karel Franta lustakad kuraditelood, Mirko Hanal'i pildid, kus ilma selgete piirjoonteta on siiski suudetud luua selgeid kujundeid, Josef Lada värvikad muinasjutud ning Ondrej Sekora Freda-nimelise sipelga südamlikud seiklused.

Multifilmid on alates televiisori laiatarbekaubaks muutumisest olnud alati lapsepõlve pärisosa olnud. Samas on aga näituse väljapanekus ka raamatuillustratsioone, mis tunduvad tuttavlikud.

Kogu näituse väljapanek on aga kantud helgusest ja soojusest - värvid ja vormid lausa kutsuvad enda sisse vaatama ja pildi ees sulama. Ja kui pildid vaadatud, unustad ennast koos lastega multifilme nautima.

Kui aega leiate, siis soovitan Rahvusraamatukogust läbi astuda - näitus on avatud 11. septembrini.

Kommentaare ei ole: