reede, 17. august 2018

Sügavalt liigutav

Dagö on ansambel, kelle laule olen ikka kuulanud. Dagö kontserdile olen sattunud ühe lähedase inimese kutsel. Nii oli meil juba kusagil veebruaris kalendrisse kirja pandud, et ühel augustiõhtul lähme Dagöd kuulama-vaatama. Eile oli see õhtu.

Eellugu teab vist igaüks, kes vähegi on viimase aja uudiseid lugenud - skandaalne Dagö kontsert vist vaid nädalatagusest ajast ja Kõltsu mõisast. Mis seal küll juhtus või mis seal küll toimus. Kommentaare ja arusaamu oli nii- ja naapidiseid. Tunnistan ausalt, et kontserdist üles pandud videot ma ei vaadanud ja lugesin vaid kohalkäinute kommentaare - nii nende omi, kes skandaalsust üles kütsid, kui ka nende omi, kellele kontsert igati meeldis. Iseenda arvamus oli mul selline, et osad inimesed ei pruugi Lauri Saatpalu naljadest aru saada ja et osad inimesed polegi Dagö publik.

Aga, meil oli kontserdiplaan ja minu arvamust Dagöst see eellugu kuidagi ei kõigutanud - sümpaatsed on nende lood mulle ikka olnud, iseäranis vanemad palad.

Eile oli ilus õhtu, rahvast oli palju ja kontsert oli tõeliselt mõnus. Kuni, hakkas siis kontsert läbi saama ja publik tõusis püsti ja viimased lood lauldi koos ansambliga püstiseistes kaasa. See oli see hetk, mil mina tabasin ära kuivõrd toetavad ja ühtehoidvad võivad inimesed olla - ma arvan, et see kontsert poleks sugugi selliseks kujunenud ilma selle eelnevalt kirjeldatud eelloota, sest inimeste olemisest selles kontserdikeskkonnas oli aru saada, et kohale on tuldud selleks, et Lauri Saatpalule toetust avaldada, et siiralt väljendada oma siiralt häid soove ja mõtteid. Ja see kõik oli nii sügavalt liigutav (mulle tuli mu oma elust silme ette see hetk, kui mu kolleegid mind umbes samasuguses seisus võtsid enda hoida ja kaitsta), et ma lahistasin meeleliigutusest nutta kontserdi viimase pala:



Ja iseäranis liigutav oli see kõik just selles valguses, et viimasel ajal on meie ühiskonnas nii palju juttu olnud sellest, kuidas inimesed on hoolimatud - siin siis ehe näide sellest kuivõrd palju on inimestes hoolivust ja soojust.

PS Muidugi pidi sellel kontserdil kõlama ka see pala:

Kommentaare ei ole: