esmaspäev, 20. august 2018

Hümnita ja nõnda edasi...

Eks see ole teada tõde, et kuidas on aasta esimene päev, nõnda jätkub ka ülejäänud aasta. Kuidagi turgatas see mulle pähe, kui lugesin täna eilse ühislaulmise teemalisi kommentaare.

Mina olin üks nendest inimestest, kes käies hoopis teisel põhjusel Piletilevi kodulehel, avastas ebameeldiva üllatusena, et ühislaulmine on puha tasuline üritus ja selline uudis oli minu jaoks päris parajaks šokiks. Lihtsalt, ma olen arvanud, et mõned asjad peaksid jääma pühaks ja minu jaoks tähendas see ühislaulmine, kuni selle hetkeni, Öölaulupidude tuules sõitmist ja sellise asja juures ei tulnud kellelgi pähe, et tuleks osalejate käest raha küsida.

Veel "vahvamaks" läks kogu see asi siis, kui sain aru, et see ühislaulmine on mõeldud nii, et lisaks Lauluväljakul lauljatele, on mitmetes paikades üles seatud televiisorid, mille ees ja vahendusel siis konkreetses kohas paiknevad inimesed saavad kaasa laulda. Ma kuidagi ei kujutanud seda asja üldse ette - koos laulda on tore ja mulle meeldib inimeste keskel olla, aga selline karaokepidu kusagil avalikus kohas - minu kujutlusvõime piiridesse see asi tõesti ei mahu.

Ja pärleid aina lisandus - krooniks siis kroonitud pea ja teised, kes kutsetega sellele üritusele said, samal ajal, kui tavainimene sellele üritusele pileti pidi ostma. Mis kõigi asjades valguses - mida riik teeb ja kuhu raha raiskab (kirjutasin siia meelega sellise sõna, sest kulutamisest-kasutamisest on juttu vaid vahel harva, ikka on tegemist raiskamisega) - asja veel iseäranis magedaks muutis.

Minu jaoks on siiani ka arusaamatu see, et miks see asi korraldati 19. kuupäeval, mitte 20.? Et kas asi oli siis selles, et see oleks kattunud presidendi vastuvõtuga Kadrioru lossi roosiaias, sellega, millega on sisustatud ETV tänaõhtune programm. Et teleprogramm dikteerib sellised asjad - päriselt ka või?

Ja lugedes inimeste arvamusi sellest, jõudsin kuidagi selleni, et võib-olla tõesti ongi see piletiteema taotluslik, et hoida eemal inimesed, kes oleksid heal meelel koos olema ja laulma ja rõõmu tundma tulnud, et ei tekiks seda mõnusat rahvuslikku külg-külje kõrval olemise tunnet.

Kuigi jah, olles ühes teatud situatsioonis kokku puutunud Tõnu Kaljuste asjade korraldamisega, siis mõni inimene kohe oskab - märksõnadeks on Naissaare talgud, ühe laeva, mis oli ette nähtud talgute käigus kokkukorjatu saarelt äraviimiseks, Kaljuste jaoks vajaliku kraamiga täis lastimist, kusjuures talguliste töö jäigi seetõttu poolikuks, sest kogutud prügi mandrile vedamiseks polnud enam alust.

Aga, selle ühislaulmise teema juurde naastes, tuli mulle meelde see suur poleemika aastavahetuse ümber, mil Eesti hümn lihtsalt "ära unustati". Ja eks see siis ongi andnud tooni sellele, Eesti juubeliaastale. See muster on üsna ühesuunaline, sest 24. veebruari vastuvõtt oli ju ka sel aastal "mälestusväärne".

Kuid, võib-olla olen ma lihtsalt liiga sarkastiline, sest Eesti Vabariik 100 kogu kommertssüsteem on mulle kuidagi algusest peale vastumeelne - nähes, kuidas kõike annab rahaks teha, ei oleks ma tegelikult pidanud ühislaulmise teemal sugugi nii üllatunud olema.

Ja telekava vaadates ei leidnud ma seda pidu, kuhu mina selle pidupäeva raames minna tahan - "Saja-aastane öö", Pärnu Vallikääru aasal, täna õhtul, algusega kell 22:00, kõigile täiesti tasuta:


Kommentaare ei ole: