kolmapäev, 30. juuli 2008

Suveteater

Olen viimase kuuga ületanud oma viimaste aastate teatrikülastuste arvu - kolm teatrikülastust kuus on viimaste aastate statistikale põhinedes juba väga palju. "Vihurimäest" juba kirjutasin. Möödunud nädalavahetus tõi juurde veel kaks teatritükki.

"Keiserlik kokk"

Kas teid on vahel teatris käies tabanud tunne, et ei suuda tükki jälgida ning hirm, et midagi dialoogist läheb kaotsi, tekitab paraja paanika. "Keiserliku koka" algus minus just mingi analoogse tundevirvenduse esile kutsus. Kuid tüki edenedes ärevus hajus ja mingil hetkel hakkas asi juba igavaks kiskuma ning tegelesin oma peas mõtetega, kuidas tüki peale vaheaega jätkuv teinegi vaatus vastu pidada. Kuid asjad kulgesid omasoodu ning etendus võttis hoo üles ja igavuski kadus. Etenduse kulminatsioon aga rikkus minu jaoks kõik ära - ettekantud kirjutis "Keiserlik kokk" ei võimaldanud piisavalt süveneda ning asja iva jäigi arusaamatuks.

Näitlejatest jäi silma Jaak Prints, kes episoode sisse ja välja juhatas ning etenduse tempot dikteeris. Samuti seisab siiani eredalt silma ees tema poolt mängitud naine - nii ehe ja peen oli see.

"Uljas neitsi"

Kui see tükk eelmisel suvel Laulasmaal etendus, kuulsin selle kohta vaid positiivseid arvamusi ja oleks seda ehk eelmiselgi suvel vaatama läinud, kui pileteid oleks saada olnud. Suur oli minu üllatus, kui avastasin, et kas sel suvel tükk ettekandmisele tuleb. Loomulikult sai kohe ka otsustatud endale piletid rõõmustada.

Ootused olid positiivsed ja pettuda ei tulnud. Suurepärane näitlejatekoosseis (Ita Ever, Mari Lill, Ester Pajusoo, Maria Klenskaja, Ragne Pekarev) ja huvitav süžee (piraatide "varanduse" pärandamine vanadelt naistelt noorele tüdrukule) tagasid selle, et sellesuvistest teatrikülastustest asetus "Uljas neitsi" kindlalt esikohale. Sai nii naerda kui ka tänapäeva elu üle järele mõelda, arutleda omaette selle üle, millised on tänapäevased väärtused ja kuidas vahel peetakse olulisemaks raamatutes kirjeldatud seiklusi tegelikus elus toimunute asemel. Esile tahaks tõsta ka dekoratsioone, mis lõid eheda pildi üksiku saare elanikest.

Kommentaare ei ole: