reede, 31. juuli 2009

Kaasaegne süsteem

Selle peale, mis toimus, kui ristsõnas küsitule vastust otsisin, saab tõdeda vaid, et inimaju kasutab täpselt samasugust süsteemi, nagu kaasaegsed arvutidki (mu andmed on küll oma kümme aastat vananenud, aga ehk leidub ka veel praegu jätkuvalt minu kirjeldatud arvuteid).

Süsteem on siis selline, et erinevate programmide puhul kasutatakse ennustamist. Ennustamise jaoks pannakse kokku kasutamisintensiivsuse edetabelid ja siis nende järjekorras luuakse ligipääsud programmidele - ehk siis programmid, mida tihedamini kasutatakse on eespool ja loomulikult on kõige sagedamini kasutatav programm esimesel kohal.

Nii oli ka minul - küsimus sõna "-eedi" eesliite kohta tõi kohe seose "Poti". Hetk hiljem, kui ruute kokku lugesin ja kirjapildi üle mõtisklesin, taipasin küll, et esimene ühendus oli vale.

Kohe võib siia otsa ka loo pajatada, kuidas heliseb seltskonnas telefon. "Eddi Leet," kõlavad üllatunud sõnad vastuvõtja suult. Minul jookseb üle huulte: "Muidu paluks teda tervitada, aga tema kahjuks mind ei tunne. Mina tunnen teda küll - nii siit kui ka sealt."

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

:D

v.