teisipäev, 13. november 2007

Genf (5. päev)

Viies päev Genfis hakkas väga kultuurselt - ajaloo- ja kuntsimuuseumi külastamisega. Kuigi kunsti poole pealt jäi asi suhteliselt nõrgaks, sest seal oli kollektsiooni vahetus just parajasti käimas. Kuid see ei takistanud sügavale ajaloo sügavustesse sukeldumast.

Esmalt võis saada ülevaate Šveitsi relvastusest, siis ikoonikunstist. Edasi juba barokkajastusse, mis tundus veidi tuttavad. Järgmises saalis ilutses aga ühest Šveitsi kloostrist pärit interjöör, mis meenutas veidi Kadrioru lossi sisekujundust - puit oli peamiseks kasutatavaks materjaliks. Samas oli seinale laiali laotatud tikitud lina, mis minu arvates oleks küll võinud kuuluda pilutamise MMil auhinnatud tööde hulka - ma isegi ei kujuta ette, milline aeg ja vaev selle tegemiseks kulus. Samuti oli võimalik nautida Genfi katedraali vitraaže XV sajandist.

Muuseumi alumisel korrusel toimus aga retk iidsesse Egiptusesse - seda väljapanekut ilmestasid Ramses II kivikuju ja kõik muu, mis vana Egiptuse juurde käib (sarkofaagid, muumiad jms). Samas anti ka ülevaade Šveitsi ekspeditsiooni tegemistest arheoloogilistel väljakaevamistel Niiluse ääres.

Kui nüüd ajaloorännak kokku võtta, siis tegin enda jaoks kaks üldistust:
1. kaasaegne savikeraamika näeb välja nagu V sajandil enne meie ajaarvamist;
2. luud-kondid on ikka väga vastupidav materjal, kui seda võib ka aastatuhandeid hiljem maapõuest välja kaevat.

Peale väikest lõunapausi viis tee mind edasi Maison Tavel'i - Tavel'ide perekonnale kuulunud majja, kus nüüd asub Genfi linnamuuseum. See muuseum oli justkui minu jaoks loodud, iseäranis selle kaks osa - esiteks Genfi linna makett 1850. aastast ning teiseks pildialbumid Genfi tänavatest ja kvartalitest. Selle muuseumi külastamine andis selgelt mõista, et kui minevikku ei tea, siis ei mõista ka tänapäeva - kui arvestada, et Genf oli 1850. ümbritsetud kindluse ja bastionitega, siis võib praeguse Genfi kaardi pealt veel aimata linna kujunemist mõjutanud kiviseinu ja nende vahel kulgenud veelahkmeid. "Post Tenebras Lux" (valgus pärast pimedust) on Genfi lipukiri - see väljendab minu arvates päris hästi Genfi olemust (kuigi see on tugevalt seotud religiooniga, siis mina mõistan seda veidi teisiti) - linn, mis võtab Sind alati sooja valgusega vastu.

Kommentaare ei ole: