neljapäev, 4. juuni 2020

Lokaalsed vaated globaalsetele teemadele

See kirjatükk läheb nüüd ilmselt sellesse kapsaaeda, et saab olema täielikult poliitiliselt ebakorrektne, aga mul on tahtmine oma mõtteid neil teemadel väljendada ja teha seda nii, et poliitkorrektsus jääkski minust kaugele eemale, sest poliitkorrektsus eeldaks vist seda, et neid mõtteid ma kirja panema ei peakski.

Praegune rassismiteema Ameerikas tuletas mulle taaskord meelde seda, mida ma juba tükk aega tagasi mõtlesin. Ehk siis, kui räägitakse orjusest ja sellest, et neegerorje sisse toodi ja et see on see ajalooline taust, mis justkui vajaks neegrite ees vabandamist ja nende erikohtlemist, siis see tekitab minus suurt protesti, sest kui me vaatame Eesti ajalugu, siis on meiegi esivanemad ju olnud orjad, valgenahalised orjad, elanud orjuses. Ja mitte keegi ei kunagi leidnud, et selle pärast peaks meiega kuidagi teistmoodi suhtlema, et see annab meile juurde mingi õiguse erikohtlemise saamiseks.

Teine mõte selle asja juures on see, et sõna "neeger" on alles viimase aja valguses omandanud eesti keeles mõne inimese suus solvava värvingu. Meil on alati neegreid olnud - see on seotud mereriigiks olemisega. Ja nii näiteks võis neegreid näha Eestis ju ka Nõukogude Liidu ajal, mil Tallinna Merekoolis oli ka neegreid õppimas ja selles polnudki midagi erakordset. Inimene nagu inimene ikka, mis siis, et teistsuguse nahavärviga...

Või kui vaadata praegust rändekriisi, mille tulemusena on meil justkui ajalooline kohustus võtta Eestisse elama neid, kes oma kodumaal enam elada ei saa (sellest ma ju sugugi ei räägi, et tegu on siiski suures osas äriga ja teatud ringkondade jaoks väga kasulik äriga). Ja kuigi ma olen inimeste aitamise poolt nii üldises kui ka universaalses plaanis, siis see, missugune on selle teema suurem tagamaa, ei peaks Eestit puudutama. Sest, need teemad ju tulevad nende suurte riikide, millel on asumaad, ajaloolisest taustast. Ja tore, kui nad seda kõik heastada tahavad. Eesti riigil pole ju sellise ajaloolise taustaga midagi pistmist.

Küll aga on pistmist nende sõdadega, mida peetakse neis maailma eri paigus, suurte siltide all, et on vaja demokraatiat arendada. Kuigi jah, nagu kõigi selliste asjade puhul, on ju teada ka see, et selliste sõdade (või rahuvalveoperatsioonide) taga on ikkagi majanduslik huvi. Et keegi väljastpoolt otsustab, et niimoodi on hea ja õige. Eks inimlikust aspektist on neis riikides muidugi ka selliseid asju, mis nõuavad sekkumist, aga küsimus on selles, kas sellise sekkumisega tehakse rohkem kasu või kahju. Ja kas need on ikka Eesti sõjad pidada, Eesti rahu, mida valvata?

Ja lisaks on ju selle asjaga veel ka seesugune lugu, et kuidas on niimoodi, et need, kes siia elama asuvad, saavad endale turvalisema elu kui Eesti enda elanikud, kuidas nende elud on paremad, kui eestlaste endi elud? Aga eks see läheb samasse kapsaaeda koroonaajaga, kui meie, kellel meil ei jagunud maske neile, kellel neid vaja oli, saatsime oma maske (ja mitte ainult maske, ka rahalist abi) Itaaliasse ja Hispaaniasse. Või siis see legendaarne lugu, kuidas Eesti abistas Kreekat, kui seal raskused olid.

Kõigi nende asjade juures räägitakse kogu aeg sellest, et kui meie teistele appi läheme, siis tullakse ka meile vajadusel appi. Aga vahepeal lukus olnud maailmast on väga hästi näha, et ega ikka ei tule meile appi keegi, ise peame ikka hakkama saama (aga eestlane, oma vähenõudlikkuses ja oskuses igal ajal hakkama saada, saabki hakkama ja ega ta väga kurdagi, püüab olukorrast parima võtta ja edasi minna). Sest eks ikka igaüks hoiab oma nahka ja suured lubadused ja lepped on head küll, aga küll leiduvad väikeses kirjas tekstid ka, mis annavad võimaluse juba antud lubadustest mööda laveerida ja võetud kohustused täitmata jätta.

2 kommentaari:

TT ütles ...

Ma ise kah märkasin, et pole enam tükk aega seda armast eestikeelset n sõna kasutanud. Eestis polnud ju kunagi halvustava tooniga, pigem on seda "must". Aga ma vana aja inime ka, nüüdsel globaliseerumise ja interneti ajastul äkki seis muutunud, peaks noortelt küsima😜

Väljamaalastele on tõepoolest lausa uskumatu kui väidad, et esivanemad olid alles hiljuti orjad. Enamasti küsitakse, et kuidas nii, te olete ju valged. Kuradi rassistid sellised, nagu valge ei võiks ori olla🙄

J ütles ...

Ja-jah, nooremad ütlevad (ja teavad kõige paremini) nüüd, kuidas asjad. Ja poliitkorrektsust surutakse suuresti peale - kõigi ja kõige ees tuleb kogu aeg vabandada, kogu aeg võtta hoiak olemaks madalam kui muru. Vähemused määravad enamuse elamise reeglid...

Samas on näha, et on neid, kes võivad kõiki valimatult solvata (seda teadlikult ja tahtlikult tehes) ja nendega ei juhtu midagi. Kui aga väikene inimene astub vale sammu, siis tuleb see kohe kella külge panna.

Aga selle orjaks olemise teema juures on ju veel ka see, et kui vaadata missugune on elu maailmas, siis orje on ju ikka - formaalselt küll orjust pole, aga sisuliselt eksisteerib ju orjus siiski, sest on neid, kellel on võim ja vägi ja kes siis seeläbi valistevad teisi inimesi (ja ka kohtlevad neid orjadena), nii kurb, kui see ka pole.