reede, 22. mai 2015

Valesse kohta paigutatud...

Selle järgi, kuhu mind oli kutsutud, sain ma aru, et mind on valesse kohta paigutatud, olen ekslikult sattunud valesse ühiskonnagruppi. Inimene muidugi tegi on järeldused selle põhjal, mida ta arvas minust teadvat, selle põhjal, mis välja paistis. Ja loomulikult ka oma varasema kogemuse põhjal. Jah, pealt vaadates võiks ma ju tõesti kuuluda rikaste ja ilusate ja edukate inimeste hulka, aga tegelikult ma ennast sinna kuuluvaks küll tunnistada ei oska. Iseäranis, tunnen ma, on mul puudu sellest maksujõulisusest, mida see seltskond, kuhu mind kutsuti, eeldab.

Eks ma nõnda muigangi kõrvalt - kui lihtne on inimesi "ära petta", kui kerge on jätta petlikku muljet. Ja ometi pole ma sellega tegelenud, seda kõike sihiks seadnud. Aga näed, välja paistab küll sedasi. Oi, kui irooniline on elu ja eks see taaskord kõneleb sellest, milline on inimese enda mätas ja kuidas talle maailm sealt paistab.

Ja eks me kõik ikka aeg-ajalt takerdu mingisse vaatesse inimestest, keda me teame, aga keda pole pikalt näinud. Ikka on meil mingi ettekujutus teistest inimestest. Ja muidugi on vahva see, et ka üllatunud lause - "Sa kannad seelikut!" - oli tingitud sellest minevikuvaatest. Jah, ma tõesti kannan seelikut, igal vähegi võimalikul juhul. Ja tunnen seejuures ennast hästi ja mõnusalt, sest see kõik on nii loomulik. Iroonilisel kombel oli mul sel hetkel seljas seelik, mille olin endale soetanud umbes sellel ajal, kui selle konkreetse inimesega tuttavaks sain, aega on sellest möödas juba 15 aastat. Seegi peaks ütlema midagi mu eluviiside ja muu säärase kohta.

Aga, huvitav on vaadata neid vapraid ja ilusaid inimesi, lihtsalt, nii kõrvalt, et mis ja kuidas. Olen varemaltki sellistesse olukordadesse sattunud ja ükskord ühest meie kollaste lehtede esikaantel figureerivast daamist hakkas mul ühe seesuguse ürituse jooksul lausa kahju - kui inimese roll polegi midagi muud, kui vaid ilus olla, siis võib see ikka pagana raske küll olla. Aga mine tea, võib-olla jälle minu mätas praegu näitab seda maailma sellisena - igal juhul, mina küll ei oskaks, tahaks ega ka ilmselt suudaks.

Kommentaare ei ole: