reede, 28. jaanuar 2011

Keelevääratus

Mu peas küpses üks küsimus, mis vajas küsimist. Sedasi ta siis ootas seal oma õiget aega ja siis korraga, kui olin teda taaskord ketramas, leidsin oma peas toimumas keelevääratuse (või hoopis mõttevääratuse?) ja kahe tähe muutumisega sai ühest sõnast hoopis teine.

Üllatav on see, milliseid seoseid aju loob, isegi ilmavõimatuid, sest kuidas on võimalik saavutada selline olukord, kus sõna "surm" asendub sõnaga "pulm". Vaid väikese mõttevälgatuse tulemusena muutunud, aga sama määrav, sama otsustav, sama elumuutev sõna.

Imelik, kust ja kuidas selline muutus pärit on? Kui üks on võimalik ja paratamatu, siis teist sõna olen oma elus siiani välistanud ja millegipärast arvan, et see on välistatud ka edaspidi. Hämmastav on aga, et aju sellise mõtte ikka kusagilt üles noppinud on...

Naljakas tundub kogu see asi mulle endale, aga eks ma tean samamoodi, et sügaval sisemuses ongi see vastus küsimustele, millele ma vastuseid otsin, kuid siiani pole olnud piisavalt osav neid leidma.

Mõned tunnid hiljem: tekkis veel teinegi sõnapaar, samamoodi, kahe tähe äramuutmisega sisuline muutus, asendada üks mõte teisega, luua midagi uut selle asemele, mis praegu on, anda ühe tunde asemele teine.

Kommentaare ei ole: