teisipäev, 13. november 2007

Genf (9. päev)

Viimane päev Genfis algas CERN'i Mircocosmos'e külastamisega - kuna kogu CERN'i külastamiseks tuleb aeg reserveerida ja nagu kõrvalt kuulsin, siis esimesed vabad ajad olid pakkuda alles detsembri keskpaika, siis tuleb piirduda Microcosmos'ega. See külastus tõestas täielikult seda, et füüsika võtab elult kogu romantika. Kui juba mõistad, et oled tehtud kvarkidest ja et tegelikult pole Sinus mingit luud ega nahka vaid ainult osakesed, mida siis selle peale ikka kosta oskad? Üldiselt andis Microcosmos väga hea ülevaate mõningatest füüsikalistest fenomenidest - nt sai proovida tõsta 2 kilogrammi Maa ja sama raskust Kuu gravitatsiooniväljas - Kuu 2 kilo sobis mulle ikka palju paremini. Samuti seletati pikalt ja laialt seda, kuidas on CERN'is jõutud selliste tulemusteni osakeste füüsikast - kuidas ehitati kiirendit, kuidas jälgiti osakeste eraldumist, millest koosneb kiirendi jms. Järgiproovitavate katsete hulka kuulus ka keha koostise määramine - alates siis valkude-rasvade-süsivesikute vahekorrast ning lõpetades osakeste jaotusega kehas.

CERN'ist on alguse saanud ka WWW, kuid praegu tegeletakse uute võrgulahenduste väljatöötamisega - tulevikus nähakse internetti töötamas selliselt, et kogu andme- ja võrguressurssi on võimalik arvutite vahel jagada, st võetakse kasutusele need ressursid, mis praegu jõude seisavad. Selliste tööjaamade näidised olid Microcosmos'es üleval.

CERN'is on võimalik külastada ka Globe'i, kus seekord oli nanotehnoloogia näitus. Taaskord mõned käega katsutavad eksponaadid ja edasi juba näitus maakera tekkeloost. Kogu loo läbi lugenu sai teada, et me kõik oleme pärit TÄHETOLMUST - vaat Sulle siis, mida kõike tähetolm teha suudab!

CERN'i vabalt külastatavad osad läbi käidud, asusin Genfi kesklinna teele. Viimane päev sai veedetud taaskord vee peal paadiga sõites ning loomulikult jäetud hüvasti kõigi peamiste kohtadega - Jet d'Eau, lillekell, Rousseau saar. Ja loomulikult antud lubadus, et peagi saab neid kohti taas külastatud.

Kommentaare ei ole: