teisipäev, 13. november 2007

Genf (6. päev)

Genf tervitas kuuenda päeva hommikul tormiga - laine järvel laksus täie jõuga ja tuul vihises kõrvus. Nii tunduski, et vabas õhus viibimisest ei tule sellel päeval midagi välja.

Hommikuseks esimeseks külastatavaks kohaks oli nugade ekspositsioon Genfi suurima nugadepoe keldrikorrusel. Väikeses toakeses pandi mulle lahkelt käima film, mis rääkis Victorinox'i tekkeajaloost ja näitas ka, kuidas Victorinox'i nugasid valmistatakse. Samuti jagati lahkelt informatsiooni Victorinox'i nugade viimaste mudelite kohta ning pakuti neid ka lahkelt müüa (see pood, kus muuseum asub, on väidetavalt maailma kõige mitmekesisema valikuga noapood üldse).

Kui noad vaadatud said, liikusin taaskord järve teisele kaldale, kust Perle du Lac'i nimelises pargis asub teadusajaloo muuseum. Enne muuseumisse sisse astumist sain omal käel järgi proovida mõned väljas asetsevad eksponaadid - nt ise filmi vaadata ja erinevate päikesekellade versioonidega aega määrata. Muuseum ise on väga vahvas pisikeses Bartholoni villas. Muuseumi peamisteks eksponaatideks on igat sorti mõõteriistad (nt temperatuuri ja õhurõhu), samuti igat sorti mikroskoobid. Väljas on ka mitmeid rariteete - nt väidetavalt esimene elektrienergia allikas aastast 1802 ja meetri etalon.

Õhtuseks meelelahutuseks oli Genfi valgusfestivali külastus. Võrreldes nendega, mida Tallinnas näinud olen, tundus see küll veidi kahvatu, aga avastamist on sellelgi üritusel. Mulle meeldisid enim kesk, mille erinevatele kastidele astumisega kaasnesid nii valgus- kui ka heliefektid. Teine põnev eksponaat oli telefonimäng - kaks telefoniputkat olid valgustatud (üks punaselt, teine roheliselt) ja neis sai siis rääkida. Telefoniputka muutis aga värvi vastavalt hääle toonile ja kõne intensiivsusele. Muljetavaldav oli aga valgusinstallatsioon, kus ühe võrgu peale oli kinnitatud sadu origamisid ja neid siis valgusvihkudega tooniti - kui palju pidi küll keegi vaeva nägema kõigi nende origamide valmistamisega?

Kommentaare ei ole: