esmaspäev, 4. veebruar 2008

Uitmõtted valimiste teemal

Sel nädalavahetusel sai siis valitud Eestit Eurovisioonil esindav lugu - "Leto svet", esitajaks Kreisiraadio. Kuigi ise ma saadet ei näinud ega hääletuses osalenud, polnud ma üldsegi üllatunud, kui pühapäevahommikustest uudistest Eesti valiku teada sain. Kuigi mulle endale meeldis "Ice-cold Story", mis saavutas teise koha, arvan siiski, et "Leto svet" on täpselt nii jabur lugu, et sellest võib Eurovisioonil isegi asja saada.

Telefonihääletus iseenesest aga pani mu mõtted hoopis teises suunas liikuma - miks ei võiks valimised (ja-jah, kohalike omavalitsuste ja Riigikogu omad) toimuda samuti telefonihääletusena? Niikuinii on ju sedasi, et nende, kes valitud on, tegevus on mõjutatud rahast, miks siis mitte teha telefonihääletus ning las siis selle järgi selguvad ka valitsejad?

Seeläbi tuli mulle meelde, kuidas on valimistega lood Belgias - kas te kujutate ette, et seal on valimine kohustuslik - st iga kodanik peab minema ja valimistel oma hääle andma? Ja kui ei lähe, siis peab trahvi maksma. Kuigi väidetavalt pole kuulda olnud lugusid, kus tegelikult oleks trahv välja nõutud, on selline sanktsioon oma kodanikukohustuse täitmatajätmise eest ette nähtud.

Kommentaare ei ole: