reede, 7. detsember 2007

PÖFF (vol 7)

"Uus inimene"

Film Rootsi ühiskonna varjatud saladusest - 1930-1970 aastatel steriliseeriti 63 000 inimest. Steriliseerimiseks eraldati ühiskonnast naised ja mehed, kes olid sündinud vaesusesse või neil oli puue. 90 % neist olid naised, 10 % mehed. Umbes 50 % sunniti seda tegema, ülejäänud 50 % olevat väidetavalt teinud seda oma vabal tahtel.

See on mahasalatud osa Rootsi ajaloost. Kuna olin veidi aega tagasi sellistest sündmustest ühelt inimeselt teada saanud, siis mõtlesin, et võiks PÖFFi kavva lülitada ka selleteemalise filmi, et asjast veelgi rohkem teada saada.

Film rääkis ühte hoolekandeasutusse viidud neiust. Tema sattus sinna seetõttu, et tal oli kokku kuus õde-venda ning nende pere elas vaesuses. Mõte asja taga oli see, et kui noor neiu on juba sündinud vaesusesse ning tal on palju õde-venda, siis väga suure tõenäosusega sünnitab ka tema palju lapsi, kes siis kõigile kaela peale jäävad.

Kuna neiu ainsaks eesmärgiks on esmalt see, et saaks võimalikult naasta oma perekonna juurde, siis nõustub ta suhteliselt kiiresti steriliseerimisega. Samas aga juhtub sedasi, et ta jääb rasedaks ning siis on tema ainsaks mõtteks säilitada oma veel sündimata lapse elu. Nii peab ta oma võitlust juba otsustatud steriliseerimise vältimiseks. Ainsaks pääseteeks on see, et ta viidaks hoolekandeasutusest üle hullumajja - ainult sel moel suudab ta oma lapse päästa. Meeleheitlike pingutuste tulemusena jõuabki ta sihile - ta viiakse hullumajja üle ning seal õnnestub tal laps sünnitada. Samas aga maksab ta selle eest kallist hinda - 28 järgmist aastat peab ta veetma enda poolt valitud "vanglas".

Selle loo kõrval jutustatakse ka teiste sarnases olukorras olnud tüdrukute lugusid - nii on hoolekandeasutuses üks ema, kes on sunnitud otsustama steriliseerimise kasuks, et vaid oma last näha - peale operatsiooni läbiviimist aga näeb ta oma last (tervelt) kaks korda aastas. Lisaks veel üks noor neiu, kes on steriliseeritud ning saadetud ühe perekonna juurde elama, kus perekonnapea temaga oma ihulisi vajadusi rahuldab, ise rahul olles, et tal pole vaja muretseda selle pärast, kas tüdruk rasestuda võiks. Neiu ei suuda viimaks seda alandust välja kannatada ning ta leitakse uppununa kohalikust järvest.

Kui selle PÖFFi raames nähtud analoogset teemat käsitlev "Kuidas vabaneda teistest" on väljamõeldis, siis see film, millest siin praegu kirjutan, põhineb tõsielulistel faktidel. Seda õõvastavam on mõelda, et need inimesed on ka tegelikult olemas olnud ja näidatud lood on ka reaalsuses toimunud.

Kommentaare ei ole: