esmaspäev, 1. oktoober 2007

Tead, lasteöö!

Mulle meeldib sõnadega mängida. Selle kirjutise pealkiri on jälle üks seesugune sõnamäng. Nii lihtsalt, nagu pealkirjas näha, võib ümber sõnastada reedel toimunud "Teadlaste Öö". Üritus iseenesest oli suunatud kõigile teadushuvilistele, kuid enamasti olid kohal ikkagi lapsed. Ma arvan, et ka täiskasvanud, kes üritusel osalesid, tundsid endas ära lapse - võimalus hasartselt käsi külge panna või vaimustunult tehtavat uudistada tõi (vähemalt minus) esile lapseliku avastamis- ja äratundmisrõõmu.

KuMus toimunud üritused kandsid alapealkirja "Teadlased ja teaduse kunst". Selle raames näidati erinevaid keemia- ja füüsikakatseid (nt erineva tihedusega ainete kihiti klaasi valamine, sädeme tekitamine, "tuule" demonstreerimine ja külmas asjade kokkutõmbumine), "lennati" (arvutiprogrammi Starry Night Enthusiast" abil) tähistaevas ning joonistati KuMu seinale lasergrafitit. Mulle meeldisid aga enim Energiakeskuse interaktiivsed helieksponaadid, mis tõeliselt vahvaid elamusi pakkusid.

Kui keegi arvab, et teadus on igav, siis selline üritus lükkab mõtte haigutamapanevast teadusest kiiresti ümber - ilma, et ise pikemalt mõelnud oleks, avastad ennast vaimustumas ümberringi toimuvast.

Kommentaare ei ole: