esmaspäev, 12. juuni 2017

Kuidas väidelda?

Ma ei arva endast kui väitlejast suurt midagi - on mingid teemad, millest ma tean, ja on mingid teemad, millest ma ei tea ega peagi teadma. Ja umbes nõnda jaguneb ka väitlemise maailm - neil teemadel, millest tean, räägin kaasa, neil teemadel aga millest ma midagi ei tea, ei kipugi ma kaasa rääkima.

Nüüd aga korraga võeti mind ette, endale väitluspartneriks ilma igasuguse ettevalmistuse või küsimiseta, kas ma tahan või soovin või selleks valmis olen. Mõtlesin, et olgu pealegi, võin ju arutlusest osa võtta. Ja mida rohkem ma küsimusi küsisin või püüdsin plaani kitsaskohti esile tuua, seda tulisemaks vaidlus läks. Ja siis ma sain etteheiteid sellel teemal, et miks ma püüan uued ja värsked ideed kohe maha teha ja põhja lasta. Mina siis ütlesin selle peale, et kui ma näen kogu plaanis palju vasturääkivusi ja loogika vigu, siis minu sees tekib sisemine vajadus need loogikavead kõrvaldada. Ja see, et ma küsimusi küsin, ei tohiks ju ometi üht plaani kuidagi mõjutada, vaid pigem peaks andma võimaluse nõrkadele kohtadele lahendused leida. Kõige tipuks avaldasin veel arvamust, et ma ei saa uskuda maailma muutvasse plaani, mida alustatakse olemasoleva vigase süsteemi kasutamisega. Kui juba uus maailmakord, siis peaks ikka olema algusest peale puhas leht, arvan mina.

Kuid vaidlesin, mis ma vaidlesin, lõpuks sain aru, et mul ei ole mõtet üldse midagi öelda, sest kõike, mis ma ütlen käsitletakse ründamisena ja nõnda sain üsna selgelt aru, et väidelda ma suurt ei oska. Ja ega ma siis osanudki suurt targemat teha, kui viimaks suu lihtsalt sulgeda ja lasta teisel inimesel ennast tühjaks rääkida.

Selle peale meenub mulle paari päeva tagune stseen, kus mul tuli ühe noore inimesega vaielda valdkonnas, mis on puhtalt minu valdkond ja milles ta püüdis üldteada fakte ümber lükata. Lõpuks pidin appi võtma juba sellised vahendid, mida ma poleks iialgi arvanud, et vaja läheb - kuna vaidluse kohaks oli ühe spordiala punktiarvestuse süsteem, siis viimane argument, mida kasutasin, oli see, et sai just mõni aeg tagasi võistlustel käidud ja seal kasutasid kõik just sellist süsteemi, millest mina rääkisin. Alles siis loobus noor inimene oma jäigast ja raiuvast seisukohast. Eks viimane asi oleks ilmselt olnud spordialaliidu poolt kirja pandud punktiarvestussüsteem välja võluda, aga seekord sain veel ilma hakkama.

Kommentaare ei ole: