kolmapäev, 24. mai 2017

Mis ma ikka vaidlen!

Huvitav on ikka kokku sattuda erinevat liiki inimestega. Iseäranis sellistega, kellel on täpselt teada, kuidas asjad käivad, isegi siis, kui nad ise neist asjadest päris täpselt ei tea. Nõnda oli minulgi eile võimalus osa saada sellisest arutelust, kus ma tundsin, et mul ei ole mõtet vaielda, mitte midagi öelda, sest teised inimesed teavad paremini. Ja eks mind püüti ikka paika ka panna, sellega, kui jäik ma olen.

Üllataval kombel sai "tüliõunaks" see, kui julgesin välja öelda lause, et mina olen ikka seda meelt, et kuna ma soome keelt ei oska, siis ma seda soomlastega ka ei räägi. Seepeale tehti mulle selgeks, et ma olen üks suhteliselt arrogantne tüüp, sest lihtinimesele on sümpaatsem, kui vigaselt tema keelt räägid, selle asemel, et hakkata proovima temaga mingit rahvusvahelist keelt rääkida. Eks ma siis selgitasin oma seisukohta, et tegelikult on olukorrad, kus ma olen keeldunud soome keelt rääkimast, sellised, kus olen soomlasest vestluspartnerile pakkunud ka rootsi keele rääkimise võimalust, sest tõesti, kuigi minu rootsi keele oskus on juba unustuse hõlma vajunud, räägiks ma pigem seda keelt, kui soome keelt, millest ma tean, et ma soome keelt ei oska.

See kõik pani mind aga veidi üldisemalt mõtlema, taaskord selle peale, kuidas soomlased ikka vaikimisi eeldavad, et eestlased soome keelt räägivad. Mina ei eelda üheltki soomlaselt, et ta peaks eesti keelt kõnelema.

Ja kui ma veel üldisemalt mõtlen, siis tegelikult pole mul ükski suhtlemine jäänud keeleoskuse (või keele oskamatuse) taha, silme ette ujub üks pilt Austriast, kus saksa keelt kõneleva mehega sain kõik vajalikud asjatoimetused aetud, püüdes vaid teda mõista ja võttes appi kehakeele.

Kui aga rääkida sellest, mis olid need teised teemad, millel vaidlemisest ma loobusin, siis tekkis küll selline tunne, et olen sattunud tüübi otsa, kelle peamine eesmärk ongi kogu aeg vaidlust üles kiskuda, kõigi teiste inimeste seisukohad ümber lükata. Mine tea, mina inimest lähemalt ei tundnud ja nõnda ma sellest enamat ka arvata ei oska, igal juhul oli esmamulje selline, et mulle püüti kogu aeg selgeks teha, et kõik, mida ma räägin on vale - kummaline olukord, tõeliselt kummaline...

Kommentaare ei ole: